Het succes van Donald Duck

Donald Duck is het populairste en meest gelezen weekblad onder zowel kinderen (6-12 jaar) als studenten. Het blad is vernoemd naar de beroemde eend die in de meeste verhalen centraal staat, maar ook andere stripfiguren als Goofy, Willie Wortel, Mickey Mouse, Dagobert Duck en natuurlijk de neefjes Kwik, Kwek en Kwak staan regelmatig in de schijnwerpers. Donald Duck is niet alleen een weekblad, ook zijn er stripboeken, Donald Duck Extra, en verschillende speciale edities als zomer- en winterboeken verkrijgbaar. Het weekblad wordt in meer dan veertig landen uitgegeven.

Wie is Donald Duck?

Donald Duck is een fictieve eend in een matrozenpak die er vooral om bekend staat ontzettend veel pech te hebben in het leven. Hij is oom van de drieling Kwik, Kwek en Kwak met wie hij in Duckstad woont. De oom van Donald is Dagobert Duck, de gierigste eend ter wereld die een succesvol zakenman is en woont in zijn geldpakhuis. Donalds vriendin, Katrien Duck, gaat regelmatig op date met Donalds neef Guus Geluk. Er zijn al een hoop verhalen geschreven rondom dit tafereel. Donald staat erom bekend het nooit lang uit te houden met een baantje, hooguit een week. Door zijn opvliegende karakter en zijn blunders gaat er altijd wel iets mis waardoor hij wordt ontslagen en vaak moet vluchten voor boze mensen die achter hem aan zitten. Ook moet de bevriende uitvinder Willie Wortel vaak een oplossing verzinnen voor Donalds problemen, maar ook hier gaat het uiteindelijk altijd mis. Dagobert Duck neemt Donald en zijn neefjes vaak mee op zakenreis waar hij alle vuile klusjes door hen op laat knappen.

Donald Duck is zo populair omdat hij het tegenovergestelde is van alle andere Disney-figuren, die allemaal een onschuldig en vriendelijk karakter hebben. Walt Disney raakte namelijk geïnspireerd door zijn eigen werknemers aan wie hij een hekel had. Desondanks heeft Donald een goed hart en heeft menigeen hem in hun hart gesloten.