Heb jij altijd al willen weten hoe je een goed stripboek schrijft? Dan volgen hier wat tips om je op weg te helpen!
Vind je eigen stijl
Ten eerste is het belangrijk om te weten hoeveel personages je nodig zult hebben en hoe zij eruit zullen zien. Zeker in het begin geldt: hoe minder personages, des tet makkelijk het wordt om het verhaal te volgen. Geef alle personages duidelijke eigenschappen en kenmerken, dit zal ook voor het tekenen belangrijk zijn. Let er bijvoorbeeld op dat personages niet hetzelfde kapsel of kleding hebben om verwarring voor de lezer te voorkomen. Werk je personages volledig uit inclusief hun achtergrond en herkomst om zo meer diepgang te creëren. Dit betekent niet dat je al deze informatie in het eerste verhaal moet stoppen, maar deze ‘verborgen’ informatie zal helpen om de personages geloofwaardiger te maken. Ook is kleurgebruik heel belangrijk in strips, leg maar eens verschillende stripboeken naast elkaar om te vergelijken. Sommige strips hebben hele felle kleuren waar andere strips juist wat meer vale kleuren gebruiken.
Houd het luchtig
Zeker in het begin kan het helpen om het verhaal niet gelijk te zwaar te maken. In veel stripboeken komen bijvoorbeeld nooit sterfgevallen of ernstige ziektes voor. Bovendien kan het verwarrend zijn voor de lezer om in het eerste verhaal gelijk al afscheid te moeten nemen van een personage. Zie de eerste vier à vijf strips dus als introductie van je personages en werk van daaruit verder. De elfjarige Noa verwerkte een trauma door een (luchtig) stripverhaal te maken.
Event-gerelateerde thema’s
Het gebruiken van event-gerelateerde thema’s kan ervoor zorgen om voor een korte periode veel populariteit te krijgen. Schrijf jouw stripboek ter ere van een event zoals het Unibet EK 2021-blog.
Oefenen, oefenen, oefenen!
Oefening baart kunst en dat is in dit geval niet anders. Oefen het tekenen van de personages en hun verschillende gezichtsuitdrukkingen. Begin met de vier basisemoties: blij, verdrietig, boos en angstig. Oefen daarnaast ook om de schetsen en tekstwolkjes op een goede manier binnen het kader te krijgen. Tip: werk met potlood om veranderingen gemakkelijk aan te brengen.
Heel veel succes!